Familie van der Wal verrast door de Paardendagen

Wat gebeurt hier allemaal? dachten Lieuwe, Akkelien en Cornelis van der Wal, toen er zaterdagmiddag na sluitingstijd spontaan een heel aantal auto’s het erf van Van der Wal HOUT opreden. Het was het bestuur van de Paardendagen Driezum-Wâlterswâld die een aantal vrienden en familie, de pers en de grooms van Menteam de Nachtdravers en Menteam Van der Wal/Jansen optrommelden.
 
Zoals bij velen bekend werd familie Van der Wal vorig jaar mei getroffen door een verwoestende brand. Daarbij gingen niet alleen de bedrijfsloods en de woning verloren, ook werd de gehele paardensportuitrusting verwoest. Gelukkig konden de paarden op tijd veilig gesteld worden.
 
De heren Van der Wal zijn alom bekend in de paardensportwereld. Zij wisten al vele titels van een groot aantal wedstrijden op hun naam te schrijven. Vol trots werden de behaalde trofeeën dan opgehangen in de eveneens afgebrande blokhut, waar de familie vaak op zaterdagmiddag samenkwam voor een borrel na werktijd. Dit zette het bestuur van de Paardendagen aan het denken.
 
‘Wat als we alle sportprijzen en erelinten kunnen verzamelen en dit kunnen aanbieden aan Lieuwe, Akkelien en Cornelis? Onze gewaardeerde vrijwilligers en sponsor verdienen het om een steuntje in de rug te krijgen’, was de stelling. En zo geschiedde. Lades werden open getrokken, dozen op zolder werden overhoop gehaald en vrijwilligers werden aan de mouw getrokken met de vraag of zij hun vaantje wilden weggeven. Tsja, die vaantjes van de Paardendagen zijn een waar collectors item en deze worden niet graag afgestaan. Linten van alle deelgenomen jaren werden verzameld. Wisselbekers waarop de naam van één van de menteams opstonden werden gevonden en de speciale klompjes van de Paardendagen kwamen tevoorschijn. Alles werd gebundeld en zo kwam het dat een Lieuwe, Akkelien en Cornelis konden worden verrast.
 
Na een korte toespraak kwam mascotte Drieste Wally in actie. Hij mocht de winnaarssjerpen uit 2011 bij de menners om de nek hangen. In dat jaar werden zowel Menteam de Nachtdravers als Menteam Van der Wal/Jansen Open Fries Kampioen in hun klasse. Gezien de grote concurrentie was dit een ware topprestatie, dus die speciale linten werden opnieuw gemaakt voor de heren. Daarna kon de verzameling Paardendagensouvenirs worden overhandigd, tezamen met een dik verdiend bos bloemen. ‘Gelukkig hebben we de herinneringen nog, maar alle aandenkens zijn weg’, zei Akkelien. ‘Nu hebben we een deel weer terug en dit krijgt natuurlijk weer een mooi plekje in de nieuwe blokhut’. Vaste fotografen van de Paardendagen Lia en Maria Maaike maakten een fotoboek voor de menteams. Vol trots werden de overwinningen uit het verleden herbeleefd en werd er vooruit gekeken naar de komende Paardendagen.
 
Het bestuur van de Paardendagen is alweer volop in actie om de 31 ste editie van het evenement te organiseren op 28, 29 en 30 juli 2022. Het feest begint op donderdagavond met de Nacht van de Paardendagen. Op vrijdag is er traditiegetrouw de Paardenmarathon en op Zaterdag is er de Boerendag. U bent er dan toch ook weer bij?
Terug naar het nieuwsoverzicht