De fiskershûskes komen naar Wâlterswâld

Paesens en Moddergat  zijn vanouds twee vissersdorpen met een rijke geschiedenis omtrent de visserij. Dit laat zich duidelijk zien in de vissershuisjes, die kenmerkend zijn voor de visserscultuur tussen 1850 en 1940. In de oorspronkelijke huisjes in Moddergat woonden de vissersfamilies. Vaak grote gezinnen leefden in deze kleine huisjes, waarbij de vader veel op zee was. Tegenwoordig is het een beschermd gebied en zijn de huisjes onderdeel van het museum ‘it Fiskershûske’. Maar straks zijn de visserhuisjes niet alleen daar, maar ook in Wâlterswâld te vinden.

In de loods van sponsor Kuipers Waterbouw hebben de vrijwilligers hard gewerkt aan de bouw van de huisjes. Bijna op ware grootte zullen de vissershuisjes bij hindernis 4 komen te staan voor de menmarathon, die plaatsvindt op de laatste vrijdag van juli.

Maar er is meer: ook de garnalenfabriek uit Moddergat komt bij de hindernis te staan. De fabriek in Moddergat werd in 1924 in gebruik genomen en heeft ongeveer 20 jaar dienst gedaan.  Onmisbaar in het beeld van Moddergat en daarom straks ook te vinden in Wâlterswâld. Komt u ook kijken?

Benieuwd hoe het eruit komt te zien? Kijk dan het filmpje.

Terug naar het nieuwsoverzicht