Open Frysk Kampioenskip Friese Stabij en Wetterhoun 2017

De rashondenverenigingen “Onze Stabyhoun” en “De Wetterhounvereniging Nederland” zijn twee jonge rashondenverenigingen die zich ten doel hebben gesteld de twee Friese hondenrassen te behouden. Deze doelstellingen zijn gelegen op het behoud van karakteristieke kenmerken van gedrag, gezondheid en uiterlijk. Onze doelstelling is de Friese Stabij de Friese Stabij te laten te laten blijven en de Wetterhoun de Wetterhoun te laten blijven.  Dit mag heel logisch lijken maar achter de vorige zin zit wezenlijk bestuurs- en fokbeleid. Beide verenigingen verzetten tegen het inkruisen van andere hondenrassen!  Beide verenigingen zijn van mening dat door een gezond fokbeleid het niet nodig zou moeten zijn deze Friese rassen met andere rassen (zoals poedel  en labrador) in te kruisen.

Beide verenigingen werken goed samen en deze samenwerking resulteert in de organisatie van het Tweede Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun.

Het kampioenschap biedt beide verenigingen de mogelijkheid zich te presenteren aan een groot publiek en kan daarmee de doelstelling van beide verenigingen onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het een unieke gelegenheid om de Friese hounen zelf en haar geschiedenis een grotere bekendheid te geven. Beide hondenrassen werden in de tijd eerder als Fries hondenras gekwalificeerd dan als Nederlands ras!

Het kampioenschap is onderdeel van de Paardendagen (Boerendag) te Wouterswoude. Op deze Boerendag (zaterdag 29 juli 2017) worden al een aantal andere Friese agrarische cultuurdragers gekeurd. Dit zijn naast de (Friese) paarden, het Fries rundvee en de Friese geiten. De beide Friese hondenrassen passen prima in dit rijtje en als Friese (boerderij)honden zullen ze hun plek vinden op de Boerderijdag. De plaats van handeling, Wouterswoude, is gelegen in een streek waar de Fryske hounen, een lange geschiedenis hebben als (arbeiders) jachthond op hermelijnen, mollen en wezels.

Zoals in de aanhef staat vermeld: de verenigingen richten zich op kenmerken van gedrag, gezondheid en uiterlijk. Uiterlijke kenmerken zijn niet doorslaggevend.

Wij hebben de bekende keurmeester Diana Striechel bereid gevonden de Friese hounen te keuren. Aangezien de uiterlijke kenmerken niet van het hoogste belang zijn zal er een keuring worden opgezet die wat anders samengesteld dan bij landelijke hondenshows. Het gaat er dus wat anders aan toe!

Terug naar het nieuwsoverzicht