De Paardenmarathon

De Paardenmarathon van Driezum – Wâlterswâld – Damwâld, georganiseerd door de Stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld trekt elk jaar weer duizenden toeschouwers die al fietsend langs de diverse hindernissen trekken.

Op vrijdag komen er 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit binnen-en buitenland naar Driezum-Wâlterswâld-Damwâld om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon.

Een unieke menwedstrijd waar 11 fraai aangeklede hindernissen in deze 3 dorpen, gelegen in de mooie Friese Wouden de basis vormen voor het Kampioenschap.

De aanspanningen zullen deelnemen in diverse categorieën: enkelspan paard en pony, dubbelspan paard en pony, tandem paard en pony en vierspan paard en pony.

Vrijdagmorgen, rond 9.30 uur, zal de eerste deelnemer van start gaan met de marathon. De marathon begint met een hindernis 1, die bestaat uit het bekende kegeltjesparcours. Deze eerste hindernis speelt zich af op het hoofdterrein van de Paardendagen. Elke drie minuten gaat er een aanspanning van start zodat om ongeveer 17.00 uur de laatste deelnemer aan hindernis 1 begint.
De aanspanningen gaan daarna langs een traject van ongeveer 16 kilometer door de dorpen Damwâld – Wâlterswâld – Driezum met onderweg 10 prachtig ontworpen hindernissen.

De doorgangen in de hindernis moeten op alfabet en in de juiste richting worden genomen. De aanspanning mag bv. poortje C van geen enkele kant gebruiken als men niet eerst door poortje A en B is gegaan. Een eenmaal genomen letter mag daarna vaker worden gebruikt. Maakt de menner een fout, dan is herstel toegestaan. Hier worden natuurlijk wel strafpunten voor gegeven. De route in een hindernis kan verschillend genomen worden, de deelnemers kiezen voor zichzelf de snelst gangbare route. De één maakt korte wendingen, een andere deelnemer kiest voor snelheid en een lange bocht. Alle aanspanningen proberen natuurlijk de hindernissen in de korstmogelijke tijd te rijden zonder het welzijn van mens en dier in gevaar te brengen.

Rond 21.00 uur huldiging kampioen
Aan het eind van de dag worden alle tijden en verrichtingen opgeteld. Rond 21.00 uur zal de wedstrijdleiding de kampioenen in de diverse categorieën bekendmaken. Daarna volgt de huldiging compleet met het Frysk Folksliet en worden de kampioenslinten uitgereikt door de burgemeester van Dantumadiel. De traditionele ereronde maakt de Paardenmarathon helemaal compleet.

Kortom: een spectaculaire menwedstrijd met 8 verschillende wedstrijdklassen en duizenden bezoekers.
Dat mag u niet missen.

TIP: Kom op de fiets of neem deze mee!